Taki niepozorny, tak bardzo schowany. A taki pyszny.

Gdyby nie to, że jest to Prawobrzeże, to przychodziłbym tu częściej. Wśród tych szpetnych budek z ciuchami, bukmacharką i kij wie czym tam jeszcze, znajdziemy pewną osobliwość. Ciemnozielony, przeszklony prostopadłościan z wielkim kasetonem KEBAB HAUS. Wszystko sprawia wrażenie czegoś bardzo wyszukanego…

DSC_0576

DSC_0571

… a tak naprawdę to po prostu kebab. I to bardzo dobry kebab. Ale o tym za chwilę. Bardzo lubię to miejsce, za jego świetny wystrój. Jest całkiem elegancko (jak w żadnym innym kebsie), jest dużo przestrzeni, świetnie dobrane barwy, fajne logo. Ogromne propsy za to. W menu oczywiście kebab. I börek. I chyba tyle. A bo i po co więcej? Do wyboru w bułce, w placku, w picie, na talerzu.

DSC_0562

DSC_0563

Na pierwszy ogień buła. Nie ja ją jadłem, toteż nie wszystko o niej mogę powiedzieć. Nie jest to jednak typowa, trójkątna buła od kebsa, bo jest wypiekana na miejscu. Swoją rolę spełnia – utrzymuje konstrukcję w całości podczas jedzenia. A przy tym świetnie smakuje. Co oprócz pieczywa? No mięso. Dobrze doprawione, aromatyczne, smaczne, choć trochę suche. Ale to nic. Bo zaraz z pomogą przychodzą sosy. Świetny, wyważony smak, optymalna gęstość, perfekcyjna ilość. Nic nie jest umazane, nic nie pływa. Do tego świeże warzywa, odrobina białego sera. Palce lizać.

DSC_0556

DSC_0559

Na drugi ogień rollo. I co tu dużo mówić, jak mięso takie same, zielenina taka sama, sosiwo takie same. To chociaż o placku. Również własnej produkcji. Nie uniknę tu porównania do konkurencji z Only Kebab. Tu placek jest sporo grubszy, i trochę bardziej gumowy. Ale dzięki swojej objętości możemy wyczuć jego smak, który jest dodatkowym atutem, poza trzymaniem instalacji w ryzach. Ciężko wyłonić faworyta – oba mi pasują, choć są tak bardzo różne.

DSC_0564

A deser? Na deser börek. Cóż to takiego? Jest to cienkie ciasto w kształcie łódki, z nadzieniem.Tu w wydaniu mięsnym – z mieloną wołowiną, lub wege – z serem owczym lub szpinakiem i serem. Jako że wersja z krową kosztowała zawrotne 5,90 zł, nie mogłem się oprzeć. I już po chwili dostałem talerz z takim oto pociętym cudem:

DSC_0569

Bardzo dobre. Idealne na małą przekąskę na ciepło. Bardzo przyjemne, cienkie drożdżowe ciasto. Świetne, mięsne nadzienie. Do tego wersja pikantna rzeczywiście ma kopa.

DSC_0549

Czy polecam? I to jak najbardziej. Szczególnie tym, których głód przyciśnie akurat na Prawobrzeżu. Bo w całkiem przyzwoitej cenie zjemy całkiem porządną porcję orientalnego żarcia. I to różnego kalibru – od małych przekąsek po królewską ucztę na talerzu.

4,5/5

Ceny:

  • Kebab w bułce 10,95 zł
  • Rollo kebab 11,95 zł
  • Börek z mięsem 5,90 zł

Charbel KebabHaus | Facebook
Rydla 51, Targowisko Helios (ten stary Helios, a nie jakieś tam kinowe fanaberie)

  • Nie jestem jedynym wielbicielem Homera! 😉

  • Paweł Tanona

    Więc knajpa jest warta tego wyrożnienia i podróży specjalnie dla niej na prawobrzeże?